przepisy kulinarne - proste i zdrowe

Wszystko to, co pomaga człowiekowi osiągnąć i zachować zdrowie oraz harmonię.

Moderatorzy: Hipka, iskierka

przepisy kulinarne - proste i zdrowe

Postprzez mijamito » 03 Lip 2011, 07:34

Pomyślałam, że warto by założyć nowy temat. Chodzi mi o wymianę informacji na temat smacznych i zdrowych potraw, czyli co i jak przygotowywać oraz co i jak jeść żeby było zdrowo i smacznie ;)
No i oczywiście jak najmniej przetwarzania :)
Może też znacie jakieś fajne roślinki, których jedzenie nie jest popularne, lub jakieś dziko rosnące skarby - podzielcie się proszę swoją wiedzą.
A najważniejszy jest? .... uśmiech ;D
Awatar użytkownika
mijamito
 
Posty: 37
Rejestracja: 07 Gru 2010, 13:09
Miejscowość: Dopiewo

Re: przepisy kulinarne - proste i zdrowe

Postprzez Jola » 03 Sie 2011, 12:22

Znalazłam niedawno przepis na zupę-krem z owsa.
Jeszcze nie wypróbowana przeze mnie ale bardzo zachwalana. Gotuje się na wolnym ogniu pół litra wody, trzy czubate łyżki stołowe płatków owsianych i dodaje się trochę porów albo marchewki albo szparagów albo szpinak... Potem miksuje się to wszystko, można też przetrzeć przez sitko dla gładkiej konsystencji. Można dodać odrobinę oliwy. W ciągu dziesięciu minut pyszna zupa gotowa :)
Awatar użytkownika
Jola
 
Posty: 134
Rejestracja: 27 Cze 2010, 23:25
Miejscowość: małopolska

Re: przepisy kulinarne - proste i zdrowe

Postprzez Hipka » 30 Sie 2011, 11:27

O tej porze roku nachodzi mnie robienie przetworów, tym bardziej, że ogród rodzi i trzeba zagospodarować to, co nam daje. W tym roku miałam sporo przerośniętych ogórków, takich co to do kiszenia już nie bardzo, a wyrzucić szkoda i dziewczęta (dzięki Wam, Justyno i Bożeno) znalazły ciekawy przepis na pikle. Wypróbowałam - może to nie do końca zdrowe, ale pychota. Otóż ogórki trzeba obrać, przekroić wzdłuż i łyżką wybrać nasiona. Następnie pokroić w kawałki, dodać cebulę pokrojoną grubo, ja dorzuciłam też marchewkę w plastrach i paprykę idem. Zostawić to na noc "na sucho", czyli nie dodając soli. Rano włożyć w słoiki, ugotować zalewę - proporcje: 3 szklanki wody, szklanka octu, szklanka cukru, 2 łyżki stołowe soli. Tej zalewy trzeba zrobić sporo. Do każdego słoika włożyłam po kilka ziarenek (2-3) pieprzu i ziela angielskiego, kawałeczek listka laurowego, kilka ziaren gorczycy, kawałek kwiatostanu lub łodygi kopru. Zalać wrzącą zalewą, zakręcić, pasteryzować 15 minut. Muszą się przestać przez ok.2 tygodnie.
W podobnej zalewie robię grzyby kurki, których u nas w tym roku dostatek, tylko inne aromaty dodaję do gotującej się zalewy - jedynie kilka ziarenek ziela angielskiego, trochę cebuli i marchewki. Jesienne grzyby robię w zalewie bardziej wytrawnej, z połową tej ilości cukru.
Teraz spróbuję zrobić tak śliwki w occcie (ulubione mego męża) i może gruszki. Wiem, że ten ocet i cukier to niezbyt zdrowo, ale odrobina od czasu do czasu nie zaszkodzi. :?
Awatar użytkownika
Hipka
 
Posty: 845
Rejestracja: 09 Sty 2011, 17:00
Miejscowość: Polesie

Re: przepisy kulinarne - proste i zdrowe

Postprzez Marian » 30 Sie 2011, 17:29

Dobrze by bylo zamiast octu zwyklego(trucizna) zastapic go octem jablkowym.Trzeba go tylko dodac wiecej.
Marian
 
Posty: 768
Rejestracja: 13 Cze 2010, 20:27

Re: przepisy kulinarne - proste i zdrowe

Postprzez Hipka » 08 Wrz 2011, 13:02

Wywar z jarzyn o smaku i zapachu rosołu.
Jarzyny normalne dla rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por, pasternak) wrzucić do wody z trzema rodzajami tłuszczu. Nie wiem dlaczego, ale tak to działa. Mogą być 3 różne oleje (np.sojowy, rzepakowy, z oliwek) lub 2 oleje i odrobina masła. Dodać ziele angielskie i przypieczoną cebulę ( połówkę lub krążki cebuli podpiekać na blasze, starej, suchej patelni lub płycie kuchennej). Można też dodać rzepkę, surową lub podpieczoną jak cebula. Cebula powinna od spodu, gdzie styka się z blachą, zbrązowieć i wydzielać przyjemny zapach. Pod koniec gotowania dodać rozmaryn i lubczyk, od razu wyłączyć ogień i zostawić do naciągnięcia. Trudno mi podać proporcje, bo robię "na wyczucie", ale udało mi się w ten sposób nabrać już kilka osób, m.in. naszą Iskierkę. Przepraszam, kochana, mądra i odważna Iskierko! A Justyna, po powąchaniu mieszanki rozmarynu z lubczykiem, powiedziała: "Myślałam, że rosół robi się z kury, nie wiedziałam, że można też z ziół." :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hipka
 
Posty: 845
Rejestracja: 09 Sty 2011, 17:00
Miejscowość: Polesie

Re: przepisy kulinarne - proste i zdrowe

Postprzez EterycznyLas » 12 Sty 2015, 18:49

Do garnka wrzucić jarzyny jak do zupy, drobno pokrojone ziemniaki i po łyżeczce kurkumy i pieprzu cytrynowego.
Gotować do czasu rozmiękczenia się ziemniaków a następnie dodać brokuł i paprykę czerwoną.
W międzyczasie przysmażyć na patelni (na oleju) najpierw słonecznik a następnie sezam, sezam krócej się smaży do brązu więc jak się wrzuci na patelni odwrotnie to sezam się spali.
Na drugiej patelni udusić dwie duże cebule. Dodać smażony sezam, słonecznik i duszoną cebulę do zupy.
Przyprawić zupę solą i pogotować chwilę aby sól się przegryzła.
Pozdrawiam,
Adrian Mole
Awatar użytkownika
EterycznyLas
 
Posty: 451
Rejestracja: 22 Sie 2012, 21:07
Miejscowość: Świdnik, Polska
Połówki: Szukam swojej połówki ♀
Rodowe Siedlisko/Wioska: Szukam swojego miejsca


Wróć do Zdrowie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości